EUTOPIA: Connected Learning Community Legal History: Connectedness in Legal History 2023-2024

(bron afbeelding: EUTopia)

Connected Learning Community Legal History 2023-2024

EUTopia is de Europese universiteit waarvan de VUB een stichtend partner is. Gelanceerd door rector Caroline Pauwels zit het VUB-engagement intussen al in het vierde jaar. Ook jij kan als student iets betekenen. De Connected Learning Communities brengen studenten samen van verschillende partneruniversiteiten om samen te leren, aangestuurd vanuit de student. Deze “gemeenschappen” gaan uit van de eigenheid van elke partner (de urbane context, de studentenpopulatie) en zijn gericht op meertaligheid (je kan documenten uit je eigen taal presenteren, zolang er maar een Engelstalig abstract is).

Sinds 2021-2022 draait de Connected Learning Community Legal History, onder andere door de hulp van externe experten die met het jaarthema al lang begaan zijn. We bestuderen juridische problemen van vandaag door juridische bronnen uit het verleden te bespreken. Ook dit jaar zullen studenten van de VUB (Prof. Frederik Dhondt), Ljubljana (Prof. Katja Skrubej), Nova Lisboa (Prof. Cristina Nogueira da Silva), Warwick (dr. Jane Bryan/dr. Rosie Doyle) en CY Paris (Prof. Caroula Arygiadis-Kervégan) samen komen.

Dit jaar is het thema Connectedness in Legal History. Voor ons is het doodgewoon (zeker in de wereldstad Brussel) dat links tussen mensen, instellingen en bedrijven over en door nationale grenzen lopen. Dat lijkt allemaal nieuw, maar is het eigenlijk niet echt, zeker niet in Europa (Brussel en Ljubljana hadden lang dezelfde vorst), of nog voor de staten met een imperiaal verleden (zoals onze partners in Cergy, Lissabon en Warwick kunnen vertellen, met het Franse, Portugese en Britse rijk).

Het peak event, waar de delegaties elkaar fysiek ontmoeten en hun “work-in-progress” delen, vindt dit jaar plaats in Brussel en wordt georganiseerd door de VUB. VUB-studenten die deelnemen aan de Connected Learning Community krijgen een Microcredential-certificaat en worden ten belope van 4 ECTS vrijgesteld voor het keuze-opleidingsonderdeel “Rechtsgeschiedenis/Legal History”.

De Connected Learning Community loopt uit op een online tentoonstelling. Het resultaat van de twee voorgaande jaren (2021-2022: Minority Rights; 2022-2023: Labour Migration) kan geraadpleegd worden op de EUTopia CoLeCo Legal History Blog. De VUB-studenten leverden de afgelopen twee jaar mooie bijdragen (over de VUB en de Nederlandstaligen in Brussel; over de positie van Nederlandstalige vrouwen in de juridische beroepen in Brussel; over de Brusselse taalwetten; over de Raad van State en de rechtspraak inzake arbeidsmigratie). Ze waren heel actief op de peak events in Parijs en Ljubljana, waar vlot connecties werden gesmeed en nieuwe samenwerkingen ontstonden. Het zou een genoegen zijn om onze partners dit jaar in Brussel hartelijk te ontvangen!

Meer informatie: frederik.dhondt@vub.be. De activiteiten starten rond november, maar uiteraard ligt het meeste “gewicht” in het tweede semester. Niet alleen masterstudenten, maar studenten in de bachelor kunnen deelnemen.

Comments

Popular posts from this blog

PHD DEFENSE: Wouter DE RYCKE, "Justifying Utopia. A Legal History of the International Peace Movement (1815-1873)" (Brussels: Vrije Universiteit Brussel, 14 SEP 2023)

SYMPOSIUM KEYNOTE: Prof. Martti Koskenniemi on "The Law of an International Civil Society: The Road not Taken" (Brussels: VUB, 15 SEP 2023) [Hybrid]