LECTURE: Rudi Vranckx over de evolutie van veiligheid en terrorisme sinds 9/11 (VUB: Main Campus Etterbeek aula Q.A., 2 MAY 2023)


(Source: vub.be)


Lezing Rudi Vranckx: De evolutie van veiligheid en terrorisme sinds 9/11

Introductie

Op dinsdag 2 mei 2023 zal oorlogscorrespondent en eredoctor Rudi Vranckx op uitnodiging van CORE-member Maarten Colette een publieke lezing geven over de manier waarop onze samenleving de voorbije twintig jaar is veranderd in verhouding tot veiligheid en terrorisme. Inschrijven en meer informatie via vub.be

Korte samenvatting

Sinds 9/11 is de wereld aan enorme veranderingen toe op het vlak van veiligheid, terrorisme en mensenrechten. Uit de assen van de smeulende Twin Towers zou een nieuwe wereldorde verrijzen, een radicale omslag in denken & doen, een talig onvermogen om de gebeurtenis te begrijpen. Angst en terreur (en de terreur van de angst) zouden voortaan de agenda van het beleid gaan bepalen, niet alleen in Amerika maar ook in Europa en de rest van de wereld. Niet enkel ondergingen justitie, politie en veiligheidsdiensten een transformatie, ook de acceptatie van méér controle door het grote publiek veranderde dramatisch.  

Vranckx overschouwt op basis van zijn journalistieke ervaring de belangrijkste geopolitieke aardverschuivingen in de wereld sinds 9/11. Een update van zijn bewierookte documentaire De vloek van Osama uit 2011, waarvan de focus uitgaat naar de opkomst en ondergang van IS, de roots van moslimterrorisme, de oorlogen in het Midden-Oosten en in Oekraïne, en de verzengende impact daarvan op het veiligheidsbeleid van westerse landen en de subjectieve veiligheidsbeleving van burgers.

Praktische informatie

Dinsdag 2 mei 2023, 19u-21u

Aula Q.A., VUB Main Campus Etterbeek, Pleinlaan 2, 1050 Elsene



Comments

Popular posts from this blog

CEREMONY: Doctorate Honoris Causa Prof. em. dr. dr. h.c. mult. Martti KOSKENNIEMI (Brussels: VUB (Aula Q), 1 JUN 2023, 11:00) (REGISTRATION MANDATORY)

PHD DEFENSE: Wouter DE RYCKE, "Justifying Utopia. A Legal History of the International Peace Movement (1815-1873)" (Brussels: Vrije Universiteit Brussel, 14 SEP 2023)

SYMPOSIUM KEYNOTE: Prof. Martti Koskenniemi on "The Law of an International Civil Society: The Road not Taken" (Brussels: VUB, 15 SEP 2023) [Hybrid]